Som allò que vivim i respirem. Volem contribuir a millorar la qualitat de l’entorn, que és també qualitat de vida. A La Llena, amb menys, fem més. Busquem camins més fàcils per arribar a un lloc millor. Destriem el gra de la palla. Apliquem el sentit comú a la nostra feina. La curiositat és la llavor de la intel·ligència. La gent de La Llena busquem a les coses, la justa mesura. L’activitat econòmica genera efectes que poden esdevenir oportunitats. Busquem l’encaix entre actuar, produir i respectar el territori. El camí cap a la sostenibilitat passa per reconèixer la simplicitat. Nosaltres apliquem aquest criteri en els nostres serveis i projectes.

La Llena

Abadia, 8

25400 Les Borges Blanques

Tel 973 143 038

Altres notícies

Notícies

15/12/2012

Jornada per conèixer el patrimoni natural de l’estany d’Ivars i Vila-sana

Martinet de nit

Jornada per conèixer el patrimoni natural de l’estany d’Ivars i Vila-sana

Jornada per conèixer el patrimoni natural de l’estany d’Ivars i Vila-sana

El proper 15 de desembre, a la sala d'actes de l'Espai Cultural dels Canals d'Urgell de Mollerussa, fem una nova jornada per conèixer els valors naturals de l’estany d’Ivars i Vila-sana. Es valorarà l’estat d’execució del pla d’usos i gestió, s’exposaran els treballs de seguiment ecològic i s’intercanviaran experiències amb l’objectiu de contribuir a la descoberta i difusió dels valors naturals de l’estany.

Amb la recuperació de l’estany d’Ivars i Vila-sana s’ha materialitzat una transformació ecològica i paisatgística sense precedents. El procés d’inundació i la conseqüent naturalització de l’espai han comportat un increment de la diversitat biològica i la creació d’una nova zona humida, de gran interès a l’interior de Catalunya. Tot plegat s’ha succeït, i continua succeint-se, en un curt període de temps d’ençà de l’arribada de les primeres aigües a la primavera de l’any 2005. Un any i mig més tard, el desembre de 2006, es van celebrar les primeres jornades de patrimoni natural de l’estany, en què es van donar a conèixer els primers resultats de la recuperació.

Des d’aleshores l’espai ha continuat evolucionant, noves espècies l’han colonitzat, les comunitats vegetals han madurant, el paisatge continua en transformació, així com algunes de les característiques físiques, químiques i biològiques del sistema natural. Experts de diferents disciplines han treballat i monitoritzat aquests canvis i disposen d'informació molt interessant. 

Adreçat
A naturalistes, tècnics, estudiants, veïns dels municipis propers i tothom interessat en conèixer el valors naturals i paisatgístics de l’estany d’Ivars i Vila-sana.

Lloc:
Sala d’Actes de l’Espai Cultural dels Canals d’Urgell. Av. Jaume I, 1 de Mollerussa

Programa:

9.00 -9.15 h. Confirmació de la preinscripció.

9.15 -9.30 h.Presentació i obertura.Francesc Fabregat, president del Consorci de l’Estany d’Ivars i Vila-sana.

9.30 -10.00 h.Estat d’execució del Pla d’usos i gestió de l’estany.Toni Costa, director tècnic del Consorci i de La Llena Ambiental.

10.00 -10.30 h.Seguiment (2005-2011) de l'estany d'Ivars i Vila-Sana. Balanç hídric, balanç tèrmic i característiques limnològiques bàsiques. Roger Pau, Nines Marin, Lluís Miguel i Antoni Palau del Departament de Medi ambient i Ciències del Sòl de la UdL.

10.30 –11.00 h.Evolució de la flora i la vegetació de l'estany (període 2006-2011). Josep Antoni Conesa del Departament d'Hortofructicultura, Botànica i Jardineria de la UdL.

11.00 -11.30 h. Pausa cafè

11.30 -12.00 h.Evolució de les poblacions de peixos de l'estany.Daniel Roque, Eduardo Montejano i Frederic Casals, del Departament de Producció Animal (fauna silvestre) de la UdL.

12.00 -12.30 h.Herpetofauna i l'experiència d'introducció de la tortuga d'estany. Delfí Sanuy i Neus Oromí del Departament de Producció Animal (fauna silvestre) de la UdL.

12.30 -12.50 h.Evolució de l'avifauna aquàtica a l'estany d'Ivars i Vila-sana 2005-2012.Joan Estrada, Gerard Bota i Sergi Sales d'EGRELL.

12.50 -13.10 h.Anellament científic d'ocells i seguiment amb aeromodels teledirigits.Sergi Sales , Gerard Bota, Arnau Bonan i Joan Estrada d'EGRELL i Francesc Sardà de SIBOC.

13.10 -13.40 h.Muricecs i altres mamífers de l'estany. David Guixé i Fermí Sort del Centre Tecnològic Forestal de Catalunya i d'EGRELL.

13.40 -14.15 h.Taula rodona sobre propostes de gestió i millora de l'espai, amb la presència dels participants a la jornada i Miquel Rafa de la Fundació CatalunyaCaixa.

14.15 h. Cloenda.

Dinar (amb el participants de la jornada i a compte propi)

16.00 h-18.00 h. Visita naturalista a l’estany.

Inscripcions www.estanyivarsvilasana.cat 

Enllaços relacionatsLa Llena - Serveis i projectes ambientals

Abadia, 8

25400 Les Borges Blanques

Tel 973 143 038

lallena(ELIMINAR)@lallena.cat