Som allò que vivim i respirem. Volem contribuir a millorar la qualitat de l’entorn, que és també qualitat de vida. A La Llena, amb menys, fem més. Busquem camins més fàcils per arribar a un lloc millor. Destriem el gra de la palla. Apliquem el sentit comú a la nostra feina. La curiositat és la llavor de la intel·ligència. La gent de La Llena busquem a les coses, la justa mesura. L’activitat econòmica genera efectes que poden esdevenir oportunitats. Busquem l’encaix entre actuar, produir i respectar el territori. El camí cap a la sostenibilitat passa per reconèixer la simplicitat. Nosaltres apliquem aquest criteri en els nostres serveis i projectes.

La Llena

Abadia, 8

25400 Les Borges Blanques

Tel 973 143 038

Altres notícies

Notícies

6 d'octubre 2016

Presentat ESPAIS NATURALS DE PONENT

Presentat ESPAIS NATURALS DE PONENT

Presentat ESPAIS NATURALS DE PONENT

Presentat ESPAIS NATURALS DE PONENT

Al centre d’interpretació de les pintures rupestres del Cogul, s'ha presentat ESPAIS NATURALS DE PONENT com a una nova marca per fomentar el coneixement, la divulgació i la gestió conjunta dels espais naturals protegits de ponent

Espais Naturals de Ponent neix per posar en valor aquestes espais, en primer lloc entre la població local i en segon lloc per posicionar-los com un actiu turístic i, per tant, econòmic. Malgrat la riquesa i excepcionalitat d’aquests espais naturals, no són prou coneguts i per tant molts d’ells encara són poc visitats. El Projecte neix per revertir aquesta situació i aquest primer any de treball ha donat com a fruit:

  • Creació d’un WEB que agrupa sota ESPAIS NATURALS DE PONENT els espais, i convida al visitant a conèixer-los. Es tracta d’una plataforma aglutinadora d’informació que ha de facilitar el coneixement i accés als espais. Comencem amb el treball sobre 10 espais naturals, però preveiem ampliar-los properament. Actualment són: Aiguabarreig Segre-Cinca, secans de Mas de Melons-alfés, secans del segrià i Utxesa, serra de Bellmunt – Almenara, secans de Belianes – Preixana, estany Ivars i Vila-sana, els Plans de Sió, els Bessons, vall de Vinaixa i  serra de la Llena-Muntanyes de Prades
  • Material audiovisual inèdit per apropar aquesta realitat al públic amb una sèrie de vídeos amb imatges aèries i de l’interior d’aquests espais.
  • Visites virtuals als espais que permeten interaccionar de forma molt atractiva pels diferents punts més interessants, consultar informació, interactuar amb les xarxes socials, etc.

Els espais naturals de ponent compten amb dos trets diferencials però molt singulars. Per una banda els que tenen un caràcter sec i forestal i per altra banda els espais d’ambients aigualosos. Tot plegat enllaçat per un mosaic agrícola que confereix al conjunt un paisatge sorprenent i molt canviant en pocs quilòmetres.

Els espais de secà acullen una multitud cromàtica, que es multiplica a la primavera, amb una flora i fauna única a nivell català.  Els erms i els conreus de secà són un dels hàbitats més singulars de Catalunya, i segurament dels més desconeguts. Malgrat les dures condicions del clima i viuen espècies vegetals i animals molt escasses a Europa, i que no es troben enlloc més del país. I és que en aquests hàbitats hi viuen les espècies en major perill d’extinció de tot Catalunya, entre les que trobaríem la trenca, la xurra, la ganga o la terrerola vulgar. Juntament amb un patrimoni històric, arquitectònic i arqueològic de primer nivell. Una bona prova d’aquest patrimoni és tota la construcció associada a la pedra, i especialment la pedra seca, que engalana aquest territori.

Els espais aigualosos o humits, tradicionalment també han estat modificats però en general encara han conservat un potencial ecològic notable, trobem des del major aiguabarreig o confluència fluvial de la península (aiguabarreig segre-cinca), a embassaments amb alt valor ornitològic com Utxesa i un espai humit singular com és l’estany d’Ivars i Vila-sana, que va passar de ser completament dessecat a mitjans del segle passat a recuperar-se de nou fa pocs anys per esdevenir el major estany de l’interior de Catalunya. Aquests ambients aigualosos dibuixen també un paisatge sorprenent on la biodiversitat hi vull. Els aiguamolls són llocs especials i molt agraïts des del punt de vista de la conservació, l’ús públic i la gestió.

ESPAIS NATURALS DE PONENT és un projecte de cooperació que impulsa l’Associació Leader de Ponent. Compta amb el finançament DARP i FEADER, així com també del recolzament de Consells Comarcals de l’àmbit d’actuació i la Diputació de Lleida. LA LLENA ha col·laborat amb la definició de la memòria de la proposta inicial per la sol·licitud del projecte i a través dels treballs que realitza amb el Consorci de l’Estany d’Ivars i Vila-sana, col·laborant en el desenvolupament de la web, el material audiovisual i les vistes virtuals. 

Enllaços relacionatsLa Llena - Serveis i projectes ambientals

Abadia, 8

25400 Les Borges Blanques

Tel 973 143 038

lallena(ELIMINAR)@lallena.cat