Som allò que vivim i respirem. Volem contribuir a millorar la qualitat de l’entorn, que és també qualitat de vida. A La Llena, amb menys, fem més. Busquem camins més fàcils per arribar a un lloc millor. Destriem el gra de la palla. Apliquem el sentit comú a la nostra feina. La curiositat és la llavor de la intel·ligència. La gent de La Llena busquem a les coses, la justa mesura. L’activitat econòmica genera efectes que poden esdevenir oportunitats. Busquem l’encaix entre actuar, produir i respectar el territori. El camí cap a la sostenibilitat passa per reconèixer la simplicitat. Nosaltres apliquem aquest criteri en els nostres serveis i projectes.

La Llena

Abadia, 8

25400 Les Borges Blanques

Tel 973 143 038

Altres notícies

Notícies

5 d'agost de 2017

Alta participació a la primera nit dels ratpenats de Mas de Melons amb 55 persones inscrites

Fermí Sort explicant la biologia dels ratpenats

Els detectors d'ultrasons s'utilitzen per conèixer els ratpenats que volen a prop

Ratpenat comú de 5,5 gr. capturat amb una xarxa especial

El dissabte 5 d’agost es va celebrar al centre d’informació de Mas de Melons (Castelldans) la nit dels ratpenats, tal i com es fa a una vintena d’espais del país durant els mesos de primavera i estiu. Es tracta d’una activitat divulgativa sobre aquest sorprenent grup faunístic, i alhora força desconegut, per tal de conèixer i sensibilitzar de la importància de la seua conservació. Aquests mamífers voladors són grans consumidors d’insectes i uns bons indicadors de la qualitat ambiental dels llocs on resideixen, sovint al voltant de construccions i pobles on aprofiten llocs per amagar-se o els punts d’aigua on alimentar-se.
L’activitat conduïda pel biòleg Fermí Sort va consistir en una xerrada al vespre sobre la biologia i les principals característiques dels ratpenats. Després, amb la fosca de la nit, es va fer una passejada al voltant del Mas de Melons per tal de conèixer com es fa el seguiment dels ratpenats a través d’uns aparells que capten els ultrasons que emeten els ratpenats per orientar-se. També es va veure com són els sistemes de captura per estudiar-los, com una xarxa específica col·locada damunt d’una bassa o una trampa anomenada arpa per col·locar en obertures o llocs de possible pas de ratpenats. Aquest dissabte no es van poder veure i sentir gaires ratpenats, però a darrera hora sí que va caure a la trampa un ratpenat comú mascle de només 5,5 grams de pes.
La nit dels ratpenats a Mas de Melons és una iniciativa del Departament de Territori i Paisatge, coordinada per La Llena Ambiental i amb el suport del Museu de Granollers, el Centre Tecnològic Forestal de Catalunya i la xarxa d’Espais Naturals de Ponent. Forma part del programa d’activitats divulgatives i de descoberta de Mas de Melons, en el marc de la recent obertura del centre d’informació de Mas de Melons, on s’hi pot visitar l’exposició permanent tots els dissabte, diumenges i festiu de 9 a 14 h.

En aquest enllaç hi ha un vídeo de l'alliberament d'un ratpenats comú a Mas de Melons

www.dropbox.com/s/bwol9jfjf8b39mn/ratpenat%20com%C3%BA_masdemelons5ago17.movLa Llena - Serveis i projectes ambientals

Abadia, 8

25400 Les Borges Blanques

Tel 973 143 038

lallena(ELIMINAR)@lallena.cat